Enkele van de meest succesvolle online bedrijven van vandaag zijn begonnen met MVP’s: Dropbox, Facebook, Groupon , AirBnb en zelfs Amazon.

Dropbox heeft zelfs geen product gebouwd om hun idee te testen. In plaats daarvan, hebben ze een demo video gemaakt om te testen of “file- synchroniseren” interessant was voor mensen. Ze hebben het opzet van een infrastructuur en app-ontwikkeling in zijn geheel vermeden. Zij zagen dit als een risico, dat ze niet wilden nemen. De video was zo succesvol dat op één dag 70000 mensen hun idee wilden proberen!

Amazon begon met het verkopen van boeken op een simpele website en werd daarna de online verkoop gigant zoals het nu geworden is. Airbnb is klein begonnen, vanuit de vraag om tijdelijk de zolder van de oprichter te verhuren: na het plaatsen van slechts een paar foto’s van de zolder boden ze hem te huur aan via een eenvoudige webpagina waarbij ze gelijk 3 gasten hadden.

Ze hebben allemaal gebruik gemaakt van de MVP (Minimum Viable Product) aanpak en om het idee te bewijzen later werd een volledig product uitgewerkt. Maar hoe maak je een succesvol product met deze aanpak?

Neem de tijd

Jouw team heeft een idee voor een product bedacht dat de sector gaat veranderen. Nu volstaat het om een ​​Minimum Viable Product (MVP) te bouwen om het idee te bewijzen en later zul je een volledige product bouwen.

Wist je dat een MVP zelden werkt en dat 50 % van de mensen die deze benadering volgen, faalt? Dus hoe kun je wel succesvol zijn?

Creëer een mindset

Bij alle creatieve inspanningen gaat het om vallen, opstaan ​​en doorgaan. Of het nu gaat om het schrijven van een boek, het maken van een schilderij of het maken van een digitaal product. Het ontwerpen en schrijven van code kan veel duurder zijn en er is geen manier om te voorspellen of het eindproduct zal slagen. Dus je moet je terrein goed voorbereiden voordat je tijd en geld investeert.

Zie de MVP meer als een leerproces dan alleen een product. Het (Minimum Viable Product) MVP- proces maakt je klantgericht , in plaats van product gedreven , om jouw faalrisico te minimaliseren. Gebruik de MVP om van jouw klanten te leren om jouw bedrijfsidee te valideren.

De MVP is niet alleen jouw uiteindelijke product maar de helft van de uiteindelijke lijst van functionaliteiten. Het is dus niet een snellere en goedkopere manier om jouw product te lanceren. Sterker nog, het is meer dan een product. Het is een doorlopend proces. Leren en implementeren staat centraal in dit Lean- idee. Zie het als een experiment in een bedrijfsproces dan als een productontwikkelingsproces dat aan een checklist voldoet.

In de (Minimum Viable Product) proces, maak je een aantal veronderstellingen bij het creëren van een zo klein mogelijk product. Je gebruikt de resultaten van dit experiment als feedback om de ontwikkeling verder te stimuleren. Het is een wereld van vallen en opstaan en hoe eerder je fouten vindt, hoe groter de kans is dat je slaagt. Ga keer op keer terug naar je tekentafel.

Vermijd onjuiste veronderstellingen

Je moet beginnen met een aantal aannames voor een MVP. Een van de belangrijkste aannames die je gaat doen, is waar gebruikers naar op zoek zijn. Je gaat er ook vanuit dat je ontwerp voor hen werkt op de manier die jij denkt. Op marketingniveau neem je een bepaalde strategie aan. Voor het genereren van inkomsten ga je uit van een bepaald model. Technisch gezien moet je uitvinden welke technologie en architectuur het meest efficiënt werken en schaalbaar is .

Van al deze aannames is degene die het meest waarschijnlijk falen zal veroorzaken: “er is geen marktbehoefte”. Je kunt veel budget en mankracht spenderen aan het creëren van iets dat niemand wil.

Een uitweg hiervoor is: als eerste stap om met klanten te praten en te praten. Deze eenvoudige handeling onthult veel feiten en je hebt de meest basale veronderstelling getest met nul investering.  Als er interesse is in het product, kun je meer te weten komen over welke functies je eerst moet bouwen , wat je later moet bouwen en wat je niet moet bouwen. Test jouw MVP zo snel mogelijk met echte gebruikers. Gebruik de resultaten van deze test om jouw aannames en ontwerp te verbeteren .

Welke functionaliteiten moet ik meenemen?

Het bouwen van een MVP is niet eenvoudig. Sommige mensen interpreteren ‘ minimum viable product ‘ als de kleinst denkbare set met functionaliteiten in het product. Maar minimum kan niet betekenen dat de helft is gedaan. In feite zou deze interpretatie je ertoe kunnen aanzetten een functie toe te voegen die ware marktdifferentiatie tot stand brengt. Of gebruikers het product gemakkelijk laat adopteren.

In zulke gevallen is investeren in functionaliteiten zinvol, omdat deze leiden tot een waardevolle en onderscheidend vermogen dat je laat opvallen. Dit geldt met name voor producten waar concurrentie al bestaat en je ze moet overtreffen. Jouw oplossing moet dus het bestaande probleem (‘’tien keer’’) beter oplossen.

De MVP moet niet tekortschieten in het bieden van een goede gebruikerservaring.

Tegelijkertijd, haast je niet om ‘dingen te bouwen’. Doe je huiswerk. Jouw specificaties of feature lijst moet gebaseerd zijn op echte bruikbare interviews met gebruiksvriendelijke en potentiële klanten. Een slecht doordacht prototype is een totale verspilling. Stel vragen over gebruikersbehoeften en ondersteun alle aannames met gebruikersonderzoek.

Hoe minimaal moet een MVP zijn?

De MVP is geen bètaversie van jouw app of website.

Dat wil zeggen, dat jouw MVP ten minste van één specifieke doelgroep, een belangrijk probleem moet aanpakken gecombineerd met een goed ontworpen gebruikerservaring. Een goede MVP laat een waarde voorstel zien, behoudt de early adapters en biedt feedback.

Als er concurrenten zijn die hetzelfde probleem oplossen, zoek dan de enige functionaliteit die jouw uniek maakt en jouw MVP laat opvallen.

Iteraties

De eerste versie zal niet leiden tot veel leren. Plan voor iteraties. In feite mislukken de eerste paar herhalingen. Gebruik gebruikersfeedback met de ” make – test – learn ” – benadering. Houd budget vrij voor het iteratieproces . Naarmate het aantal gebruikers groeit, mislukt echter ook een hypothese die in eerste instantie is gevalideerd met minder gebruikers.

Technische perfectie

Een revolutionair product of oplossing zorgt vaak voor complexiteit. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox. Ze hebben alle technische uitdagingen opgelost en een super UX-ervaring gecreëerd. Het werkte ‘gewoon’ en het was zo eenvoudig dat mensen er meteen gebruik van maakten.

Het vinden van een goede partner voor een goede technische oplevering kan een uitdaging zijn. Indien jezelf niet over de vereiste vaardigheden beschikt. Leer dan hoe je met jouw IT partner kunt evalueren.

Tot slot, maak het uitvoeren van jouw MVP zodanig dat het nooit een compromis is over de waarde en ervaring voor de eindgebruiker. Niet alleen monteren, samenstellen van een lijst van functionaliteiten, maar breng alle aspecten samen om gebruikers te helpen om hun doel te bereiken .

Eastern Enterprise: uw IT partner

Bij Eastern Enterprise helpen wij jou graag met de technologische vaardigheden voor het bouwen van jouw MVP. Wij zijn betrouwbaar, innovatief en ervaren. Gespecialiseerd in de ontwikkeling van softwareproducten, ontwikkeling van mobiele apps en ontwikkeling van maatwerk software in diverse sectoren. Met een Agile ontwikkelingsproces en een uniek engagementmodel hebben we met vele klanten in Europa gewerkt. Wij helpen jou graag met jouw MVP.